Kopytka - denne typen polsk gnocchi
Ingredienser:
1/2 kg kokte poteter (kan også bruke rester av kokte poteter)
100 g hvetemel
1 egg
salt
Koker du potetene til de er kokte (20-30 minutter), heller av vannet og lar det dampe av. Hvis du har kokt potetene med skallet på, skal det av nå. Press potetene gjennom en metallsikt med en gaffel. Hvis du vil kan du eventuelt bruke en potetstamper, en gaffel kan være en nødløsning, men tar litt lenger tid. Det er best å gjøre dette mens potetene ennå er litt varme, slik at de beholder luftigheten.
Når potetmassen har kjølnet litt, er det på tide å tilsette flere ingredienser: egget og hvetemelet. Kna deigen.
A 1/5 av deigen ut på et melet bord og trill den ut til en lang pølse, omtrent 1,5 cm i diameter. Kutt deigen i 2 cm lange stykker med en smørekniv eller en skarp slikkepott.
Kok opp en stor gryte med salt vann, ikke la det fosskoke, men det må være kokende. Ha i kopytka med en hullsleiv, jeg valgte å ha 16-20 kopytek per gryte. (Det er viktig at det ikke er for mange, da vil de kunne klistre seg sammen.) Kopytka vil nå falle ned til bunnen av gryten – og det fascinerende er at de vil flyte opp når det er ca et minutt til de er ferdige. Det som skjer er at luften utvider seg inni kopytka og de blir ferdige. Hele prosessen tar omtrent 3-4 minutter. Bruk en hullsleiv til å ta ut kopytka.
Server dem som de er, men gjerne med et dryss av extra virgin olivenolje, salt og/eller parmesan og urter, spinatsaus eller bacon stekt med løk.
Kopytka kan fryses ned, så du kan gjerne lage til mye. De lages ferdige før de fryses ned og varmes opp rett før spising ved å senke dem ned i kokende vann.



Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar